הפרעות קשב והיפראקטיביות
הפרעת קשב, עם או בלי היפראקטיביות (ADD/ADHD), היא מההפרעות השכיחות ביותר בקרב ילדים ונוער. היא מופיעה בילדות, בדרך כלל כבר בשנים הראשונות ללימודים. לעתים ההפרעה ממשיכה גם בגיל ההתבגרות ולגיל המבוגר.
הפרעה זוהיא למעשה בעיה בוויסות הקשב וקושי בסינון גורמים מסיחי דעת. הדעה הרווחת היא ש- ADD/ADHD משמעה טווח קשב קצר וחוסר יכולת מיקוד, אך אנשים עם ADD/ADHD יכולים להתמקד בביצוע מטלה אחת למשך פרק זמן ארוך, ואף להפגין יכולת מיקוד מוגברת. ההפרעה אינה מוגבלת בפגיעה בלימודים ולהשגים אקדמאיים בלבד, ופוגעת בתפקוד גם בבית וביחסים עם בני המשפחה, החברים ועוד. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הילדים המאובחנים והמטופלים תרופתית. להפרעה זו מרכיבים ביולוגיים ורקע גנטי, ויתכן ותלווה בהפרעות פסיכיאטריות נוספות כמו הפרעות במצב הרוח, הפרעות חרדה, הפרעות התנהגות ולקויות למידה.
הפרעות קשב והיפראקטיביות בראי הרפואה הסינית
על פי הרפואה הסינית, איברים שונים כמו הכליות, הטחול, הלב, והכבד מעורבים בתהליכי למידה וביכולת הריכוז. לכל איבר הייחודיות שלו והתרומה שלו לתהליכי הלמידה, החשיבה והריכוז. ישנם גורמים שונים העלולים להשפיע עליהם לרעה. לדוגמא, נוכחות של חום פתולוגי (Heat) מפריעה ל"נפש", מניעה אותה ומונעת מנוחה, ריכוז ושלווה. ה"נפש" פירושה כאן המונח הסיני Shen, המתאר את סך התפקודים הרגשיים והמנטאליים של האדם, המייחדים אותו ואת אופיו ותכונותיו. המונח "היפראקטיביות" מתורגם בסינית ל"עודף תנועה". תנועת יתר לרוב נובעת מעודף חום, בין אם העודף אמיתי או רק יחסי.חום פתולוגי בדרך כלל נוצר ומצטבר בגוף על רקע מתח, תזונה מחממת (מזונות חריפים, מזונות מטוגנים, אלכוהול, קפה) וחוסר איזון מולד. הרפואה הסינית רואה קשר הדוק בין יכולת הפירוק של המזון והתמרתו לאנרגיה זמינה ליכולת לקבל מידע מבחוץ, לפרקו, להטמיעו ולהשתמש בו לפי הצורך. פעולות אלו נמצאות בשליטת מערכת העיכול, ועל-מנת שתוכל לבצע אותן באופן מיטבי עלינו לספק לה "דלק איכותי", כלומר מזון איכותי, מגוון ושלם, בעיקר לפני ובזמן הלימודים.
רפואת הצמחים הסינית משתמשת בשילוב סינרגטי של רכיבים שונים, שמטרתו להזין ולאזן את מערכות הגוף השונות. עיקרון השבת האיזון הסיני מתאים במיוחד למצבי ADD/ADHD.
המלצות כלליות
פעולות שאינן מומלצות:
- צפייה מרובה ומוגזמת בטלוויזיה ומשחקי וידיאו, הנחשבים למזיקים במיוחד.
- חשיפה למסכים מרצדים (טלוויזיה, מחשב וכו') בעיקר בשעות שלפני השינה.
- צריכת משקאות ומזונות מעוררים (שוקולד, קפה, קולה, משקאות "אנרגיה" וכו').
- צריכת מזונות מתועשים, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, משקאות קלים, מוצרי קמח לבן, סוכר לבן, סויה, שומן צמחי מוקשה ומוקשה חלקית (שומן "טראנס").
פעולות מומלצות:
- מרחב פתוח – מומלץ להגביר פעילויות תחת כיפת השמיים ובמרחב פתוח, פעילויות כמו יצירה, משחק וקריאה.
- איכות שינה חיונית לתקינות התפקוד המנטאלי והתפקוד הפיזיולוגי (כולל תהליכי הגדילה). רצוי ללכת לישון בשעה מוקדמת יחסית בסביבה רגועה, שקטה ונעימה.
- תזונה נכונה – יש לדאוג לתפריט מגוון ולמזון איכותי. חיוני לדאוג לצריכה מספקת של חומצות שומן חיוניות להתפתחות נאותה של המוח. לשם כך, תוספי תזונה מסוימים עשויים לסייע, בעיקר חומצות שומן מסוג אומגה 3, אשר נמצאו כיעילות לטיפול במצבים של הפרעת קשב.
- רגול הולסטי – ניתן להפחית מתח ולהרגע בעזרת פעילויות כמו יוגה, צ'י-קונג, טאי-צ'י, ריקוד וכדומה פעולות אלו מסייעות בהתמודדות עם הבעיה.
- פעילות גופנית – משפרת את תפקוד כלל המערכות ומסייעת בהשריית רגיעה ושינה איכותית.
- הדרכה – מומלץ לשלב טיפולים משלימים בהתאמה אישית, כמו הוראה מתקנת, ביו-פידבק, טיפול קוגנטיבי, אסטרטגיות למידה, העשרה אינסטרומנטלית ועוד.
אנו ממליצים על פורמולת הצמחים "פוקו סן" "FOKU SAN". הפורמולה נרקחה על ידי רפאל כתב, מטפל בכיר ברפואה סינית .lic. acu ומבעלי "דרך המשי".
יתרונות הפוקו סן
- שילוב של חוכמה עתיקה וידע מודרני: פוקו סן הוא תכשיר מבוסס על שני מרשמים סיניים עתיקים: Tian ma gou teng yin ו- Suan zao ren tang, אשר נמצאים בשימוש במשך מאות שנים לטיפול בשיפור הריכוז והפחתת מתח, ובתוספת שני צמחים: גינקו בילובה ואשווגנדה, שהוכחו כיעילים בשיפור תיפקודי המוח.
- השפעה רב מערכתית: כל המרכיבים בפוקו סן משפיעים לטובה על המצב הנפשי והרגשי של המטופל ובמקביל משפרים את התפקוד הגופני.
- תכשיר רחב-טווח: תכשיר הפוקו סן יעיל במגוון מצבים של הפרעות קשב וריכוז, עם או בלי היפראקטיביות.
- בטיחות: לתכשיר הפוקו סן אין תופעות לוואי והוא נחשב בטוח לשימוש.
- איכות: תכשיר הפוקו סן מיוצר במפעל מאושר על ידי משרד הבריאות תחת תקני GMP, ISO9002, HACCP.
מרכיבי הפוקו סן ותיפקודים על פי רפואת הצמחים הסינית העממית
ויטניה משכרת – Ashwagandha – Withania somnifera
צמח זה, הידוע גם כאשוואגנדה ("הג'ינסנג ההודי"), מכונה "משכר" או “Somnifera” – משרה שינה. בהיותו צמח אדפטוגני, מחזק ותומך בפעילות מערכת העצבים, הוא מתאים במיוחד לסיוע בהתמודדות עם השינויים התדירים והחדים להם גורמת הפרעת קשב וריכוז.
זרע התמר החמוץ – suan zao ren – Ziziphus jujub משרה שינה, מרגיע את הנפש ומחזק את הדם.
גבעול גפן הגמביר – Gou teng – Uncaria מרגיע אי-שקט ומטפל בכאבי ראש.
עלה גינקו בילובה – leaf Ginkgo biloba משפר את זרימת הדם במוח, אנטי-אוקסידנט למערכת העצבים. נחשב כמשפר ריכוז, קשב וזיכרון.
שורש גסטרודיה – Tian ma – Gastrodia elata מטפל בכאבי ראש וסחרחורות ומשרה רוגע.
פוריה – Fu shen – Poria משקיטה את הלב ומרגיעה את הנפש.
פרי הגרדניה – Zhi zi – Gardenia jasminoides מקרר חום ומרגיע אי-שקט, מטפל בהפרעות שינה ומרגיע את מערכת העצבים האוטונומית.
ארכובית סינית, גפן – Ye jiao teng – Polygonum (Caulis) מחזק את הדם ומשפר את זרימתו, מרגיע נפש ומשפר איכות שינה.
שורש אקורוס – Shi chang pu – Acorus calamus מרגיע נפש ופותח את החושים, מטפל בהפרעות שינה.
פרי שיזנדרה סינית – Wu wei zi – Schisandra chinensis מרגיע נפש ומשפר איכות שינה וזיכרון.
שורש שוש קרח סיני – Gan cao – Glycyrrhiza uralensis מחזק את מערכת העיכול ומשפר את ספיגת הצמחים בה.
קליפת עץ המימוסה – He huan pi – Albizia julibrissin מזינה את הלב ומרגיעה את הנפש.
שורש אנהמרנה – Zhi mu – Anemarrhena asphodeloides מסייע לשיפור תפקוד משק הנוזלים בגוף ומטפל באי-שקט ורגזנות על רקע חום.
פקעת החבצלת – Bai he – Lilium Brownii מטהרת את הלב ומרגיעה את הנפש, מטפלת באי-שקט ונדודי שינה.
מומלץ לשימוש במקרים של:
קושי בשמירה על קשב וריכוז, עצבנות, חוסר מנוחה, היפראקטיביות, אימפולסיביות, מתח ותסכול, התקפי זעם, קושי בהירדמות והפרעות שינה.
מינון:
2 כפיות ביום, רצוי כפית בבוקר וכפית לפני השינה, כשעה לפני או אחרי האכילה.
תכולה:
240 מ"ל.
המוצר אינו מכיל:
סוכר, שמרים, חיטה, גלוטן, תירס, מלח, צבע מאכל, חומרים משמרים, רכיבים מן החי.
כשר בד"צ מהדרין מיוצר ע"י
א.מ.ב האומן 1 בית שמש.
יצרן מאושר ע"י משרד הבריאות.
הייצור תחת תקני HACCP,GMP,ISO 9002