רפואה סינית מסורתית – כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול

מה לדעתכם הופך טיפול לטיפול טוב? מהו הדבר החשוב ביותר שנחוץ לצורך הצלחת הטיפול?

פעמים רבות אנו שומעים ממטופלנו משפטים כמו – דיקור? כן, עשיתי 2 טיפולים, לא עזר לי. או מנגד – טופלתי ברפואה סינית אצל ”קוסם“ לא יודע מה הוא עשה אבל זה ממש עזר לי.

 בעוד שבמקרה השני לפחות המטופל מרגיש טוב יותר, הרי שגם כאן וגם כאן קיימת בעיה מהותית בכניסה לטיפול הסיני.

בעיה זו עומדת מאחורי כל כניסה לתהליך טיפולי ובפרט בטיפול ברפואה הסינית, תחום טיפול שאינו מוכר בארץ דיו ועדיין, למרות היותו נפוץ ביותר, גורם לתהיות רבות, הרמות גבה ותפיסות שגויות.

הבעיה עליה אנו מדברים היא כמובן תיאום ציפיות שגוי או לא קיים בין המטפל למטופל בתחילת תהליך הטיפול.

היא מורכבת מכמה אלמנטים – חוסר ידע אמיתי של המטופל על התהליך, חוסר יכולת של המטפל להסביר עליו וכמובן, שמועות ותובנות שגויות לגביו.

במאמר זה ננסה לענות על מספר שאלות בסיסיות שעולות במהלך הטיפולים, כאלו שאת התשובות עליהן חשוב שכל אחד יכיר וכך יוכל לבצע את הבחירה בטיפול הסיני בצורה שקולה, אמיתית ונקייה.

עלינו לזכור – הרפואה הסינית המסורתית הופכת יותר ויותר לסוג רפואה מרכזי בעולמנו, מוכר יותר ויותר ונותן מענה רחב מאוד למגוון בעיות בהן ניתן או לא ניתן להתמודד ברפואה הקונבנציונלית.

כשם שאנו קוראים על כל תרופה, הליך רפואי או רופא באינטרנט ומגיעים עם ידע לטיפול הקונבנציונלי, ידע אשר יכול לעיתים להקשות על הרופא אך לעיתים מציל חיים, כך עלינו להכיר את סוג הרפואה הזה בו אנו בוחרים יותר ויותר, הרפואה הסינית הזו, להבין אותה ולדעת לקראת מה אנו הולכים.

ראשית, לפני הכל, כדאי אולי להסביר בכמה מילים – 

מהי רפואה סינית מסורתית?

הרפואה הסינית המסורתית הינה מערכת רפואית שלמה הכוללת תיאוריה רפואית, שיטות אבחנה ואוסף כלי טיפול המיושם בהתאם לאבחנה ולתיאוריה.

יסודות הרפואה הסינית מתוארכים כ—5000 שנים לאחור אך לאורך כל ההיסטוריה הארוכה שלה ועד ימינו אנו בעצם היא עוברת תהליך מתמיד של התפתחות, שינוי, מודרניזציה והכנסה של כלים ודרכי טיפול נוספים לתוכה.

כלי הטיפול המסורתיים כוללים דיקור, מוקסה (שיטות חימום) צמחי מרפא, חבישות חיצוניות של צמחים, משחות, כוסות רוח, טווינא (פיזיותרפיה סינית), תרגילים גופניים (צ‘י גונג), תזונה ועוד. 
כיום נעשה שימוש גם בידע מערבי, בדיקות מודרניות ודיקור חשמלי.

מערכת זו עוסקת בריפוי מחלות ומצבים גופניים ונפשיים ומציעה במקביל דרכי מניעה באמצעות הקפדה על כללים מסוימים הנוגעים לאורח החיים שלנו.

מהו דיקור סיני?

דיקור סיני הוא מניפולציה רפואית בה מכניסים מחט דקה מאוד ועדינה מאוד אל תוך נקודות לאורך ולרוחב הגוף להן קיימת השפעה רפואית עפ“י המודל הרפואי הסיני.

נקודות הדיקור = נקודות החדרת המחט.

נקודות אלו פזורות בכל הגוף – ראש, פנים, גב וצוואר, חזה ובטן, ידיים, רגליים וכו‘ ומסודרות בתוך מסלולים מוגדרים הנקראים מרידיאנים או תעלות.

ערוצים אלו אחראיים עפ“י המודל הרפואי הסיני על תקשורת בין כל מערכות הגוף וקשר ביניהן כמו גם על הזנה שלהן בחומרים והחזקה שלהן במקומן. 
כל ערוץ עובר ומקשר בין כמה אזורים בגוף ואף נכנס למערכות פנימיות מסוימות – לב, קיבה, כליות וכו'.

הערוצים נקראים על שם המערכת הפנימית המרכזית בה הם עוברים (ערוץ הקיבה, ערוץ הטחול, ערוץ הכבד וכו‘) וע"י גירוי נקודות הדיקור שעליהם ניתן להשפיע על מערכות אלו כמו גם על אזורי היפרשות הערוץ בגוף.

בהחדרת המחט מעורר הדיקור ריאקציה שרירית, משפיע על זרימת הדם המקומית ואף יכול לגרום להשפעות עצביות או הורמונאליות בגוף כולו ובמערכת העצבים.

בכך יכול הדיקור לסייע בהפחתת דלקת, כאב, להוות גורם משמעותי בשיקום אזור פגוע וכפי שצוין קודם, לסייע במחלות פנימיות ע"י וויסות תפקודן של מערכות גופניות פגועות.

האם הדיקור כואב?

פעמים רבות אנו נתקלים בפרסומים וכתבות הקוראות לציבור לנסות את הדיקור הסיני.

הדיקור מוצג שם כטיפול ”הוליסטי, עדין וכלל לא כואב“.

בעוד שהדיקור אכן עדין ובטח שלא גורם לכאב חזק ומתמשך או לאי נוחות שפוגעת בטיפול עצמו, הוא בוודאי גם לא ”אינו מורגש“. נהפוכהו, הדיקור לעיתים הוא כלי שצריך להיות מורגש ע“מ להשיג את האפקט הרצוי וקיימות מניפולציות עדינות שמבוצעות על המחט לאחר החדרתה ע“מ להשיג תחושות של נימול, זרימה, חום, קור וכו‘ לאורך ערוץ מסוים עליו עובדים.

אז איך זה באמת מרגיש?

כאשר מטופל מגיע לטיפול, לאחר שיחה קצרה על השינויים במצבו הוא נשכב על מיטת הטיפול. 
המטפל עובר ולאחר מישוש קצר באזור הנקודה שנועד למצוא אותה ובמקביל, להרגיע את האזור, הוא מחדיר את המחט.

בשלב החדרת המחט התחושה המורגשת היא צביטה או עקיצה קלה במקרה הגרוע ביותר ובמקרה הטוב ביותר המחט אכן לא מורגשת כלל. הדבר תלוי מאוד באזור הדיקור (יש אזורים רגישים יותר ואזורים רגישים פחות), סף רגישות המטופל ויכולת המטופל להירגע בזמן הטיפול.

הגורם האחרון, היכולת של המטופל להירגע בזמן הטיפול, מאפשרת הרפיה של השרירים בגוף וכך, בעת החדרת המחט, הם אינם מתכווצים ותופסים אותה בחוזקה, דבר התורם להפחתת תחושת העקיצה.

 תחושה זו, באם מורגשת, נמשכת פחות משניה אחת בכל נקודה והיא אכן קלה אם כי מפתיעה לעיתים.

לאחר שהמחט בגוף, עובר המטפל ומבצע לעיתים מניפולציה קלה על המחט. תפקיד המניפולציה הוא לעורר את הנקודה לפעול בצורה טובה וחזקה יותר ולהפעיל את הערוץ עליו אנו רוצים לעבוד.

בזמן המניפולציה מרגישים לעיתים תחושת תפיסה, זרם, נימול, חום או קור אשר יכולים לעבור ממקום אחד למקום אחר בגוף.

כך למשל דיקור בנקודה בכף הרגל יכול לשלוח תחושה לאורך כל ההרגל עד לבטן אפילו ובמקרים מסוימים עד לראש.

בהשגת תחושה זו מרגישים המטופלים לעיתים את כל הערוץ/המרידיאן עליו עובד המטפל ולעיתים מתפעלים כאשר רואים לאחר מכן את התרשימים האנטומים הסינים שמראים את מתווה הערוץ – ”כך בדיוק הרגשתי", אומר המטופל, "ממש את כל אורך הקו הזה שאתה מראה לי.“

השגת התחושה חשובה לצורך שיפור האפקט הרפואי ועם הזמן המטופלים לומדים לקבלה ומתרגלים אליה. גם שלב זה אינו ארוך ומשכו כמה שניות.

לאחר מכן שוכב המטופל עם המחטים בסביבות ה – 30 דק‘ בממוצע.

בשלב זה הוא אינו אמור לחוש במחטים ובמידה וכן חש באי נוחות מסוימת משנה המטפל את זווית המחט או מוציא אותה לגמרי מן הגוף.

רוב המטופלים נרדמים בשלב זה ומתעוררים לאחר מכן עם כוחות מחודשים, חיוניים וערניים.

נסכם אם כן ונאמר כי הדיקור הסיני לחלוטין אינו ”לא מורגש“ כפי שמציגים אותו לרוב. זהו טיפול בו התחושה חשובה ולעיתים אף לא נעימה או גורמת לאי נוחות מסוימת אך מאידך יש לשים בפרופורציות את הדברים – התחושה הלא נעימה נמשכת כמה שניות, פוחתת ועם הזמן מתרגלים אליה ואף לומדים לצפות לה.

צמחי מרפא סינים – זה טוב?

הדיקור הסיני הפך להיות שם נרדף לרפואה סינית ואכן מטופלים רבים באים ל“דיקור סיני“ כאשר הם מגיעים לקליניקה לראשונה.

עם זאת, כפי שציינו כבר קודם, הדיקור הוא כלי אחד מתוך רבים הקיימים ברפואה הסינית ולא זו בלבד אלא שאף אינו נחשב למרכזי שבהם ברפואה הסינית המסורתית.

הרפואה הסינית מאז ומעולם הינה רפואת צמחים.

עיקר המודל הרפואי התיאורטי נכתב והותאם לטיפול בצמחים וגם היום, בבתי החולים בסין עיקר הטיפול במחלות פנימיות מתמקד בצמחי מרפא.

בדיקור הסיני נעשה שימוש בעיקר במחלקת כאב ולבעיות נוירולוגיות שונות (שיקום משבץ, פרקינסון, שיתוקים ונוירופתיה).

אז מהם צמחי המרפא בעצם?

המטריה מדיקה הסינית – אוסף הידע אודות צמחי המרפא הסינים, מגדירה מעל 5000 צמחים או חומרים שמצויים בשימוש נפוץ יותר או פחות בפורמולות צמחי המרפא הסיניות.

צמחי מרפא ניתנים בהרכב המותאם לכל מטופל באופן אישי עפ"י הבעיות מהן סובל, הם ניתנים במקביל ותוך התחשבות בתרופות השונות כמובן ומהווים טיפול יומיומי מתון העובד על המנגנונים הפגועים בגוף עפ"י המודל הרפואי הסיני.

היכולת להתאים את המרקחת הצמחית לכל מטופל מאפשר טיפול מדויק, בטוח מאוד בעל אפקט חזק בהתמודדות עם הבעיה.

יש לזכור כי הצמחים אמנם נקראים ”צמחים סינים“ אבל בפועל קיימים צמחים רבים בשימוש אשר גדלים ומצויים גם בארץ.

אז מה הופך את הצמחים ל"סינים"? ממש כמו בדיקור (קיים גם דיקור יפני / קוריאני / מערבי ועוד) או בכלים אחרים, הגדרת כלי הטיפול עפ"י המודל הרפואי הסיני והממשק שלו עם האבחנה הסינית.

הצמחים ניתנים עפ“י הגדרת הסינית שמתארת – טמפרטורה טבעית של כל צמח (חם כמו קינמון, קר כמו מנטה למשל), כיוון (צמחים מעלים לעומת צמחים מורידים), אברי מטרה או ערוצים אליהם ”נכנס“ הצמח והגדרות נוספות לגבי תפקודים ספציפיים של הצמח (מרגיע, מווסת פעילות מערכת העיכול וכו‘).

כך ניתן להבין שני דברים חשובים:

1)   במרבית המקרים הטיפול הצמחי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בדיקור ומהווה חלק חשוב אם לא עיקרי

      בתהליך הטיפולי וזאת כיוון שהרפואה הסינית עצמה הינה רפואת צמחים וע“מ להשיג את האפקט המיטבי

      בטיפול בה חשוב לעבוד עם צמחים.

2)  בשונה מהדעה עפי“ה בכל מקום יש להשתמש בצמחים הגדלים בו, צמחים רבים השייכים לעולם הרפואה

      הסינית מצויים גם בסביבתנו ולכן השימוש בהם אינו לחלוטין זר לנו.

כמה זמן צריך עד שרואים תוצאות?

באופן מפתיע או שלא זוהי השאלה הנפוצה ביותר.

אדם שמגיע לטיפול סיני מגיע או לאחר שעבר אצל רופאים רבים ושיטות מגוונות אך לא מצא מזור לבעיותיו או כי רוצה לנסות הליך עדין יותר לפני שפונה לפתרונות יותר קיצוניים כמו ניתוח או טיפול תרופתי.

בשני המקרים חשוב להבין כי לרוב בטיפול הסיני לא מדובר על טיפול אחד או שניים.

קיים משפט שאומר – על כל שנה של מחלה יש לבצע חודש טיפול (טיפול יומיומי במשך חודש).

מובן שהמתמטיקה אינה מחייבת כאן בהכרח אך משפט זה בא להדגיש כי ככל שהמצב קיים זמן רב יותר, הוא סבוך יותר ומערב מערכות נוספות ולכן הטיפול בו ארוך יותר לרוב.

בנוסף, מקרים אקוטיים קשים לעיתים מצריכים טיפול ממושך שכן הם לרוב נתפסים כמעין ”קצה קרחון“, התפרצות נראית לעין של כאב או בעייה שמקורה בהתנהלות או ”דגירה“ לאורך שנים.

אז כמה זמן צריך?

כאשר מטופל מגיע לפגישת האבחנה הראשונית אנו מבצעים הערכת מצב, לכמה זמן אנו זקוקים ע“מ לבחון שינוי.

שיפור במצב לעיתים מגיע כבר בהתחלת התהליך לאחר מספר מועט של טיפולים ולפעמים העניין לוקח זמן רב יותר אך גם במקרה הזה וגם בשני יש לזכור כי הטיפול הסיני הוא בעיקרותהליך השואף לרפא ולתקן את המצב הקיים ולהשיב עד כמה שניתן את הגלגל לאחור.

שאיפה זו מצריכה התחייבות לתהליך, לתדירות, לשילוב כלי טיפול ובעיקר לתקופה בה השינוי יבחן.

אנו לרוב ממליצים בבעיות שקיימות מספר חודשים או שנים על כמה שבועות – חודשיים בהם נבחן את השינוי. במהלך תקופה זו אנו מבצעים 10 – 20 טיפולים בערך ולאחריהם ניתן להעריך בצורה טובה יותר את המצב ולראות האם יש צורך להמשיך וכיצד.

זהו כאמור הממוצע, יש מטופלים שמבצעים 5 טיפולים, לרוב לבעיה פשוטה ואקוטית ומסיימים את התהליך ויש שביצעו כבר מעל 100 טיפולים ועדיין ממשיכים.

אז כמה זמן לוקח התהליך? כל זמן שהטיפול מצליח לשפר את המצב, להעלות את התפקוד, להוריד את הכאב והבעיה ולאפשר עקומה חיובית הרי שיש להמשיך בו. ברגע שהתהליך נתקע ולא נראה שיתקדם עוד יש לשקול כיצד והאם להמשיך.

במקרים מסוימים תידרש ”תחזוקה“ ע“מ לשמר את המצב אך מדובר על מקרים פרטניים מאוד כמו במחלות ניווניות בהן הטיפול מפחית או מונע את ההתדרדרות במצב והפסקה שלו, מרגע שהופסקה ההתדרדרות או התמתנה, עלולה לגרום לצניחה מחודשת ושינוי לרעה במצב. ברוב המקרים השאיפה בטיפול היא לשחרר את המטופל בתום תהליך הטיפול (באם לקח 5 טיפולים או 150 טיפולים) עם המלצות לאורח חיים נכון יותר ומתוך אמונה כי כל זמן שאורח החיים התקין ישמר ולא יבוצעו שינויים קיצוניים בו (מתח נפשי חמור מאוד, תזונה לקויה, חוסר איזון בין עבודה למנוחה וכו‘) המצב לא יחזור.

במה אפשר לטפל?

הרפואה הסינית שימשה במשך אלפי שנים כרפואת ”קו ראשון“.

טיפול בכל בעיה או מחלה בוצע באמצעות כלי הטיפול והדיאגנוזה שלה.

גם כיום משמשת רפואה זו לטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות, גופניות ונפשיות.

מבעיות במערכת העיכול, בעיות גניקולוגיות, בעיות עור, מחלות מטאבוליות ואוטואימוניות, מחלות של דרכי הנשימה, מצבים נפשיים וכמובן מצבים נוירולוגים וכאבים אורתופדים ואחרים.

הטיפול כיום מוכר במערב בעיקר כפתרון יעיל מאוד, בטוח ונטול תופעות לוואי לבעיות כאב ומצבים נוירולוגים שונים. עם זאת, יותר ויותר נחשפים שוב ליתרונותיו הרבים בטיפול בילדים, בבעיות נפשיות, בבעיות גניקולוגיות ועוד.

האם זה מוכח מחקרית?

רפואה סינית ודיקור סיני בפרט הינו אחד מהתחומים הנחקרים ביותר בעולם הרפואה המשלימה. אלפי מחקרים מתפרסמים מידי שנה בנוגע לאפקט הטיפולי של כלי הטיפול השונים.

כיום, ניתן למצוא מחקרים רבים גם באינטרנט באתרים כמו PUBMED ודומיו אודות יעילות הטיפול במגוון רחב של מחלות ובעיות.

לא אחת מתפרסמים גם מאמרים בעברית הסוקרים את המחקרים השונים ותוצאותיהם בעיתונים השונים.

האם צריך להפסיק לקחת תרופות כשעושים טיפול סיני?

חד משמעית לא. הטיפול הסיני שואף לקחת מצב קיים ובאופן הדרגתי לשפרו, לנסות לחזק את הגוף ולהביאו לנקודה טובה יותר בה הוא פועל טוב יותר בעצמו עם כמה שפחות ”תותבים ועזרים“.

כאשר מגיעים לטיפול, התרופות שנלקחות מהוות חלק מהמצב הקיים והנתון.

עם התקדמות הטיפול, השגת השיפור וכמובן בהתייעצות עם רופא ניתן לשקול להפחית במינון התרופתי עפ"י היכולת והצורך.

כך למשל אדם הסובל מלחץ דם גבוה אך מאוזן תרופתית יגיע לטיפול שינסה לטפל בגורמים שיצרו מלכתחילה את לחץ הדם.

המטופל ימשיך לקחת את התרופה שמנהלת את תסמין יתר לחץ הדם בצורה יעילה אך עם הזמן, כאשר יבחין בשינויים חיוביים בגופו יוכל להתייעץ עם רופאו ולבחון אפשרות להפחית בהדרגה את המינון של התרופה ולבחון את המצב מחדש.

כמה עולה טיפול?

מחירי הטיפול ברפואה סינית, כמו בכל תחום אחר, משתנים ממטפל למטפל, מיקום, אופי הקליניקה וכו‘.

הטיפול הממוצע באזורנו עומד על 150 – 250 ₪.

עלות הטיפול ב"דרך המשי" נעה בין 92 ל 110 ₪ לטיפול. העלות נמוכה ממחיר השוק ע“מ להגשים את שני העקרונות העומדים מאחורי פעילות המרפאה 

1) העיקרון החברתי – לאפשר לכמה שיותר אנשים משכבות אוכלוסייה שונות טיפול רפואי סיני לפתרון בעיותיהם במחיר הוגן ושווה לכל נפש.

2) העיקרון המקצועי – לאפשר למטופל להגיע לכמות הטיפולים הנדרשת לצורך השגת שיפור בבעיה ממנה סובל, בתדירות הנחוצה תוך שילוב כלי טיפול נוספים.

איך יודעים לאיזה מטפל לגשת והאם הוא טוב?

כיום קיימות אלפי קליניקות לרפואה סינית מסורתית ומטפלים רבים עוסקים במקצוע.

לצערנו, נכון להיום, למרות המודעות ההולכת וגוברת וההכרה בתחום זה כתחום רפואי המסייע לרבבות אנשים מידי שנה, אין עדיין במדינת ישראל חקיקה מסודרת המבססת את תחום הטיפול הרפואי הסיני, אין סטנדרטים אחידים ואין קריטריונים לבחינה של המטפל.

עם זאת, קיימות מכללות המלמדות את התחום בארץ בהן ישנם מסלולי לימוד והכשרה מסודרים.

לרוב, מטפל העוסק במקצוע מספר שנים, למד מסלול לימודים מלא (4 שנות לימוד) באחת מהמכללות המוכרות בארץ ונסע להמשך לימודים בסין הינו בעל ידע בסיסי טוב ומסוגל לטפל ברמה טובה ולסייע רבות למטופל.

בסופו של דבר אבל, הרושם שלכם לרוב הוא הקובע והמסייע לבחירה.

באם בחרתם מטפל, שוחחו איתו מעט, התעניינו בתהליך הטיפול, נסו להבין לקראת מה אתם הולכים ומה צפוי לכם. 

מטפל טוב ידע להסביר לכם בצורה נהירה אודות הטיפול ויבצע תיאום ציפיות הגיוני וברור.

מעבר להמלצות, קריאה באינטרנט וכו‘ זוהי בסופו של דבר הדרך הטובה ביותר לבחור מטפל.

האם הטיפול יכול לפתור כל בעיה ומחלה?

הטיפול הרפואי הסיני כאמור מטפל במגוון רחב של בעיות רפואיות.

במקרים רבים היכולת לעזור ולהשפיע טובה מאוד ומצליחה להשיב למטופל את איכות חייו, לדחות או למנוע ניתוחים או טיפול תרופתי ולשקם את המצב בצורה יפה.

עם זאת, יש לזכור שכבכל טיפול רפואי אחר, גם הטיפול הסיני אינו יכול להבטיח את ה – 100%.

ישנם מקרים בהם הטיפול יעיל מאוד וישנם מקרים בהם פחות ניתן לעזור, ישנם מקרים בהם הריפוי מהיר ביותר וישנם כאלו בהם לוקח זמן רב לראות שיפור.

יש לזכור כי למרות הפעולה המוזרה לכאורה של החדרת המחטים, הטיפול הסיני נחשב לטיפול עדין ביותר. השפעתו מושגת בתהליך ולאורך זמן ולעיתים היא מוגבלת. 

כמו בכל סוג רפואה אחר, כל מקרה לגופו.

אז איך אדע אם הטיפול מתאים לי ואם הוא יכול לעזור?

בכל שאלה ובעיה ניתן לפנות למטפל עצמו, לשוחח עמו ולהתייעץ, להציג בפניו את הבעיה ולשמוע מה דעתו. הפגישה הראשונה במרפאה כוללת אבחנה מקיפה עפ"י המודל הרפואי הסיני ובה מקבל המטפל פרטים לגבי הבעיה/ות ממנה או מהן סובל המטופל.

 לאחר פגישת האבחנה ניתן להבין אם ועד כמה ניתן לעזור ובמקביל, נבנית תוכנית טיפולים לכל מטופל המגדירה את התהליך.

 רצוי ושווה לפנות ולהתייעץ כדי לקבל מידע לגבי הטיפול הסיני בבעיה.

 האם זה מסוכן?

הטיפול הסיני כולל כלי טיפול רבים אשר משפיעים בצורה שונה על הגוף. ניתן לומר באופן גורף כי הטיפול הסיני נחשב שבטוח מאוד וכמעט נטול תופעות לוואי.

בדיקור הסיני, המחטים המוכנסות לגוף הינן חד פעמיות ומוחדרות לאחר חיטוי המקום. המחט מוחדרת לרוב לתוך שריר ומבצעת בעצם מעין פעולה של ”צביטה“ של השריר, לא יותר מכך.

הטיפול אינו יכול לגרום לנזק למעט כאב מקומי קל שעובר לאחר מספר רגעים.

צמחי המרפא ניתנים במינונים נמוכים ביותר ובתשלובת הנגזרת לכל מטופל בהתאם למצבו ולאבחנתו באופן אישי. גם כאן, למעט טעם הפורמולה אשר לעיתים לא נעים במיוחד אין לרוב תופעות לוואי.

במידה והטעם או הפורמולה גורמים לתחושות עומס על הבטן (מקרים נדירים) כגון גזים או נפיחות, מופסקת הפורמולה והמינון מופחת, דבר שפותר את הבעיה.

גם שאר הכלים (כוסות הרוח, הטווינא, טכניקות החימום וכו‘) הינם סוגי טיפול נטולי תופעות לוואי למעט סימני כוסות שנשארים על העור למשך מספר ימים (לא כואבים או מורגשים, רק נראים לעין) לאחר טיפול בכוסות רוח בשיטה מסוימת אחת.

הטיפול נטול סיכונים וכמעט חסר תופעות לוואי ולכן כדאי לנסותו בתור טיפול ראשוני, במקביל לייעוץ הרפואי הרגיל, לכל בעיה ועניין.

המאמר באדיבות מרכז "סינית בקהילה".

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday 8:00-21:00
Tuesday 8:00-21:00
Wednesday 8:00-21:00
Thursday 8:00-21:00
Friday 8:00-14:00
Saturday Closed
Sunday 15:30-21:00
דילוג לתוכן